dimecres, 28 d’octubre del 2009

Anatomia del bon líder

Darrerament i segur per el meu estat d’abducció en el món de la formació, miro de vincular molts temes com el lideratge i referència, dins dels processos formatius, com el dissabte passat vaig tenir la sort de poder explicar al Ramon i Osmán.

Personalment crec que un formador és un comunicador, i tot líder hauria de ser un bon formador, a part de facilitador!! .... i d’aquí va néixer el concepte “Anatomia del bon líder” que vull compartir amb vosaltres, tot utilitzant breus metàfores. Quines són:

COS
Una manera o bon lloc on reflexionar i descansar el cos és amb una butaca oi?’ doncs el mal líder es creu i esta convençut que “la butaca es per ell solet”, per contra, el “bon líder” sap que “la butaca és per l’altre, sigui alumne o membre de l’equip”

ULLS
Un bon líder té els ulls oberts per somniar i mirar més enllà de les coses, per visionar e imaginar no només idees i solucions, sino també per mirar d’aprop a la gent del seu entorn, equip de treball o alumnes, a qui poder regalar i compartir mirades. El mal líder, molts cops es genyo!

ESPATLLA
El mal líder, sigui polític o directiu, sempre busca excuses per cobrir-se les pròpies espatlles, per contra, el bon líder, sempre pensa amb les espatlles de la gent del seu equip o aula

ORELLA
El mal líder només te orelles per si mateix, “s’escolta i s’escolta i s’escolta a si mateix” per contra el bon líder sap escoltar i sap que les paraules de la seva gent poden ser tant o més importants que les seves.

BOCA
Lligat amb lo altre, “el mal líder parla i parla i parla” .. per contra, el bon líder té boca de pinyó, parla molt més clarament, sense donar tantes voltes i sap que la força de la paraula la te l’equip, ara quan li cal obrir-la, l’obre eh!!! .. per dir algo o per quedar-se bocabadat d’alegria .. 

BRAÇ
Aixecar el braç a les aules és un símptoma de preguntar i és a dir, interrompre .... quantes rodes de premsa no s’accepten preguntes!!!”. .. el bon líder és com el Pep Guardiola que diu que ell estarà a les rodes de premsa l’estona que la gent vulgui preguntar i interrompre el seu discurs!!


Quantes vegades heu donat a algú la mà amb algú i us la dona cara avall?? .... el bon líder i aquell disposar ajudar, sempre ficar la mà cara amunt, per servir i per oferir! Ser formador és compartir i treure de cadascú quelcom de bo que te dins ... i amb la mà avall .. complicat!!!

PEUS
El bon líder toca de peus a terra i sap que és necessari visionar i somniar, però també sap que cal tocar de peus a terra i estar amb la gent del carrer, perquè com deia en Vicente Ferrer “ humanitat és la trobada amb la realitat, a peu de carrer

Per tant companys i amics, siguem conscients que dins d’una aula també hem de liderar al igual que als que liderem cal que formem!! .. com??

Ficant butaques!
Obrim els ulls!
Cobrint espatlles!
Ampliant orelles!
Obrint boques!
Aixecant el braços!
Movent la mà!
Picant de peus
!

Au doncs .. a tornar a estudiar Anatomia!

2 comentaris:

  1. Albert, aquest article el vaig llegir al seu dia i ara l'he recomanat al meu Blog, realment molt bo!! Felicitats!!

    ResponElimina