diumenge, 4 de gener del 2009

El Convidat: Ramon Costa : Qui no emprèn, el gat pentina.


I d’això va aquest bloc, oi?
De l’emprenedoria.

Que Catalunya ha estat un país d’emprenedors, no n’hi ha dubte,oi?
O si?
En tot cas, en la meva opinió, el nostre país ha estat i és bressol d’emprenedors i emprenedores.

Quan l’Albert em va demanar si podia encetar aquest apartat, vaig tenir molt dubtes sobre què escriure. Què puc aportar a un bloc sobre emprenedors escrit per un emprenedor?

I llavors hi vaig caure.

Tot i que la tendència sembla indicar que els joves, i no tan joves, del nostre país aspiren a ser funcionaris o a treballar en una gran entitat bancària, hem de trencar aquesta dinàmica i demanar que es faci promoció dels emprenedores, que es dignifiqui, encara mes, a aquells que s'arrisquen, a aquells que promouen empreses, projectes, idees,...

Ens podria agradar mes o menys el programa 'Emprenedors' de TV3, però no n'hi ha dubte que complia una funció pedagògica. I com aquesta, hi ha moltes iniciatives que cal fomentar, com per exemple el Fórum de Joves Emprenedors, organitzat per la Jove Cambra Internacional de Catalunya (www.jcicatalunya.org) i del que tant n'he parlat en el meu bloc (http://ramoncosta.blogspot.com).

I volia aprofitar aquest espai per a parlar-vos d'una altra iniciativa sobre emprenedoria a la Jove Cambra, de la JCI Girona, en concret. I és el llibre "Qui no emprèn., el gat pentina", un recull de vuit contes que el col·lectiu AdN va fer per encàrrec seu.

Vuit autors, entre ells, un bon amic, tant de l'Albert com meu, el Ricard Forcat, ens proposen vuit contes per a treballar diferents habilitats que té un emprenedor:


- Autoconeixement: "Una vida plena d'obstacles"
- Comunicació: "La paradoxa dels micos o com s'extravia un dossier sobre animals exòtics"
- Treball en Equip: "Mars Stars"
- Creativitat: "Per què s'acaba el gas, als encenedors?"
- Motivació: "Investigació privada"
- Negociació: "Cridant, la gent tampoc s'entén"
- Tenacitat: "El vol nupcial"
- Autocontrol: "Quan dos i dos no són quatre"

Si teniu ocasió d'aconseguir-lo, us recomano la seva lectura.

I pels que encara en tingueu dubtes, sobre això de l'emprenedoria, permeteu-me que reprodueixi algun paràgraf del pròleg del llibre, a càrrec del Dídac Lee (http://www.didaclee.com/):


- "Sovint es relaciona emprendre amb el fet de crear una empresa. Si bé això és cert, aquest terme té un sentit més ampli. Per mi emprendre és una actitud davant la vida. Una persona que deixa de banda les seves pors i carències, i tira endavant una idea (sigui o no empresarial) per convertir-la en realitat, és un emprenedor..."
- "...Jo definiria un emprenedor com la barreja entre un boig, un funambulista, un malabarista i un conte-contes..."

Si us plau, tingueu el mínim de bogeria, l'habilitat d'un funambulista i malabarista i la creativitat d'un conte-contes i no perdeu la il·lusió d'emprendre.

Ramon Costa
http://ramoncosta.blogspot.com

1 comentari:

  1. Sens Dubte un gran llibre aquest que comentes Ramon, espero que Catalunya no perdi mai les ganes d'empendre ja que aixó ens ha portat a ser el que som avui dia, una gran nació.

    ResponElimina